A műszálas iskolaköpeny időszaka ma már kétség kívül lejárt. Vannak azonban óvodák és iskolák, ahol újra felmerült az igény az egyenruhák iránt. Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem pont arra a célra, mint amire a köpenyt eredetileg kitalálták. Meg fognak lepődni: a háttérben biztonsági okok állnak.

Majdnem mindenkinek akad egy-két régi sztori a tarsolyában, amikor Pistikét nem találták meg a tanító nénik, és az egész osztály őt kereste. A végén persze – az esetek legnagyobb többségében – mindig előkerült a játszótér valamely eldugott szegletéből. Az egész napos keresés és az ezzel járó stressz kiküszöbölésére azonban már van megoldás, amit egy kaliforniai iskolai körzetben a jövőben alkalmazni is fognak. Itt ugyanis hamarosan az óvodások pólójába RFID-chipet varrnak bele, amelynek segítségével egy képernyőn automatikusan nyomon tudják követni a gyerekek mozgását, azaz mindig tudni fogják, ki merre kóborol.

Az ötlet persze nagy vihart kavart, mint ahogy az az RFID-chipek emberi használatának vonatkozásában lenni szokott. Sokan ellenzik, hogy az amúgy is kérdéses emberre alkalmazott nyomon követési rendszert épp a kisgyerekeken gyakorolják először, és sokan jegyzik meg azt is, hogy a túlzott megfigyelés személyiségi jogi aggályokat vet fel. A bevezetést pártolók persze a rendszer előnyeit ecsetelik: a chipekkel nemcsak a 100%-os biztonság garantált, de a megoldás adminisztrációs problémákat is képes orvosolni. A felügyelőknek nem kell papíron dokumentálnia a gyerekek adatait, vagy például étkezéskor megszámolnia a létszámot, hiszen az RFID technológia automatikusan felvezeti ezeket a rendszerbe. A kérdés mindenesetre érdekes, kíváncsi leszek vajon a gyermekeink gyerekeihez már úgy hozzá fog e tartozni az RFID chip, mint most a pénztároshoz a vonalkódleolvasó.

(Fotó: www.thenextweb.com)

 

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása