A BeeTagg kapcsán említés szintjén már írtam a Microsoft Tag-ről - most nézzük meg egy kicsit közelebbről ezt a vonalkódtípust!

A Microsoft Tag egy kétdimenziós mobil vonalkód, melyet arra terveztek, hogy kódolt információt közvetítsen egy szerverről a leolvasó személy mobiltelefonjára. Működési elve ugyanaz, mint más ismert 2D vonalkódoknak: a felhasználó leolvassa a Microsoft Taget az erre alkalmas mobiljával, s a kód megfejtésével többletinformációhoz juthat.

A PSFK cég „Future of Mobile Tagging” c. jelentését alapul véve, nézzük, milyen előnyei vannak a Microsoft Tagnek más 2 dimenziós vonalkódokkal - pl. a QR kóddal - szemben!

  • Mivel jómagam az értékesítési adatok bűvkörében élek, rögtön az érdekelt, hogy tud-e valami olyasmit ez a vonalkód, ami konkrétan forintokra váltható. Ezért elsőként az a tulajdonsága keltette fel az érdeklődésemet, hogy bármikor új, updatelt tartalmat helyezhetünk a Tag mögé, anélkül, hogy megváltoztatnánk a kód képét. Tehát például egy kampány során bármikor lecserélhetjük a Taggel kódolt információt, anélkül, hogy újra kellene nyomtatnunk a korábbi papír alapú marketinganyagainkat.
  • A Tagek megjelenítése igény szerint személyre szabható, s ez a leolvasás minőségét nem befolyásolja. Míg a korábban bemutatott BeeTagg vonalkód esetén logót integrálhatunk a kódba, a PSFK hivatkozott jelentésében szereplő példákat látva a Microsoft Tag még kreatívabb grafikai megjelenítést tesz lehetővé, mely a marketing célú alkalmazásoknál jelent előnyt.
  • Ugyancsak említést érdemel, hogy a Tag mérete nem változik a kódolt adat függvényében, s a Tag Reader minden Taget képes leolvasni.

A Tag mögötti jelentéskészítő eszköz a hatékonyságmérésben lehet a segítségünkre: a csaknem real-time frissülő adatok megjelenítik, hogy hányszor és hol olvasták le az adott Taget. Arról is információt kaphatunk, hogy mikor és milyen mobilkészülékkel szkennelték az adott kódot. A Tag Reader a legtöbb mobilplatformon alkalmazható: a Windows Phone 7-en, Windows Mobile-on, iPhone-on, Androidon, Symbianon, Blackberryn és J2ME készülékeken is.

Az alkalmazás ingyenes: ingyenesen lehet Microsoft Tageket létrehozni, letölteni a Tag Readert, és elérni a Tagek leolvasásával kapcsolatos alapszintű riportot.

Forrás: a PSFK „Future of Mobile Tagging” c. jelentése, valamint: http://tag.microsoft.com

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása