Előző bejegyzésem folytatásaként most nézzük meg egy kicsit közelebbről a fiskális rendszerek 3. típusát, a Magyarországon is alkalmazott ún. fekete kártyás, vagy más néven memóriakártyás rendszert!

Ennél a típusnál a nyomtatási adatok nem papíron, hanem memóriában tárolódnak - egy pénztárgép éves nyomtatási teljesítménye általában elfér egy 2 MB-os flash kártyán. Nagy előnye a könnyű kezelhetőség, hiszen például egy ellenőrzésnél egyszerűen kivehető a memória és letölthetők az adatok. Mielőtt azonban valakiben felmerülne, hogy ez bizony visszaélésre ad lehetőséget, gyorsan leszögezem, hogy az ún. fekete doboz le van plombálva, így a doboz és a pecsét sérülése nélkül nem lehet cserélni a kártyát. Ugyancsak pozitívum, hogy az adatkezelés automatizálható, s így olcsóbb is, s az adatok kevésbé sérülékenyek.

A Magyarországon használt rendszer a következő elemekből áll: nyomtató + kártya + kijelző + számítógép (amely az adatbevitelt segíti - pl. egy kassza) + szoftver. Ezt az egész „csomagot” kell fiskalizálni, vagyis benyújtani a NAV (APEH) Országos Pénztárgép és Taxaméter Technikai Bizottságához engedélyezésre, ahol az adott rendszertípust regisztrálják. Amennyiben valamelyik elem megváltozik, újra engedélyeztetni kell a teljes rendszert.

Ha bevásárlás után jobban szemügyre vesszük a kezünkbe kerülő nyugtát, az alján megtaláljuk a 9 jegyű AP számot, melynek első három számjegye a pénztárgép típus azonosítója (a NAV (APEH) engedély száma), a többi 6 számjegy pedig a kassza egyedi azonosítója.

Most pedig nézzünk néhány további, Magyarországra jellemző adatot!

Egy rendszer fiskalizálása - mely alatt most csak az engedélyezést értem - nagyságrendileg kb. nettó 1 millió Ft-ba kerül. A fiskalizálás időtartama - a fejlesztői munkától kezdve az engedélyeztetési folyamatot is beleértve - körülbelül fél év. Magyarországon egy regisztrált rendszer teljes költségének kb. 10%-át teszi ki a nyomtató.

Előző posztomban említettem, hogy a jövő év elejétől Szlovákiában is fiskálisan kell majd végezni az értékesítéseket - ott is hasonló rendszert terveznek kialakítani, mint ami nálunk, vagy Lengyelországban működik.

Az utolsó két bejegyzésemmel szakmai vizekre eveztem, de ígérem, a következő alkalommal könnyedebb témával jelentkezem majd!

(Fotó: http://www.indiamart.com)

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása