Egy júniusi hír arról számolt be, hogy - a kormányok és az Európai Parlament által történő elfogadást követően - várhatóan változni fog az élelmiszercímkézés gyakorlata az Európai Unióban. Az új szabályok szerint valamennyi élelmiszer csomagolásán fel kell tüntetni az energia-, só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, valamint a telített zsírsav tartalomra vonatkozó információkat, továbbá kötelező lesz megjeleníteni a származási országot a sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfi esetén is. A reform célja a túlsúlyosság elleni küzdelem azáltal, hogy a vásárlók tudatosabb, és megalapozottabb döntést hozhassanak a címkéken szereplő bővebb információk birtokában.

A magam részéről csak üdvözölni tudom a részletesebb tájékoztatást a csomagoláson, annak érdekében, hogy tudjuk, valójában mit is eszünk. A nemrég lezajlott németországi járvány is jól mutatja, mennyire érzékeny terület lehet az élelmiszer-kérdés. Persze azon lehet vitatkozni, hogy a címkéken található információkat egyébként megnézik-e a fogyasztók, vagy csak akkor válik érdekessé számukra, ha a németországihoz hasonló botrány kerekedik.

Az Európai Parlament által szervezett, ezt a témát is érintő sajtótájékoztatón Segal Viktor nemzetközi sztárséf többek között azt is elmondta, hogy véleménye szerint az új szabályozás nem sokat változtat majd a magyarok étkezési szokásain, ugyanis az átlagfogyasztó nem olvassa el, mi van a termékre írva. Én is úgy gondolom, hogy valószínűleg jóval többen lehetnek azok, akik nem a címkén szereplő információk, hanem sokkal inkább az ár alapján döntenek a napi bevásárlás során, de a szűkebb környezetemben, abszolút nem reprezentatív mintát alapul véve úgy látom, hogy egyre többen fürkészik érdeklődve a csomagolásokat, hogy van-e például ízfokozó vagy hozzáadott cukor az adott termékben. Nem is beszélve azokról, akik valamilyen ételallergiában szenvednek, hiszen számukra kulcsfontosságú az élelmiszercímkéken szereplő tájékoztatás, ahogy ezt a mesterszakács is kiemelte.

Az arról szóló vitát, hogy pontosan milyen információk kerüljenek a jövőben ezekre az élelmiszercímkékre, és milyen termékekre legyen kiterjesztve a részletesebb tájékoztatási kötelezettség, meghagyom az ezzel foglalkozó szakembereknek – viszont, a saját kaptafámnál maradva, a címkézéshez tudok egy jó nyomtatót ajánlani :-)

Fotó: csomagolas.blog.hu

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása