Ugyan még javában tombol a hőség, már túl vagyunk a legnagyobb nyári könnyűzenei rendezvényeken, amelyeken az innovációra nyitott fiatalok körében tesztelték új termékeiket és szolgáltatásaikat a cégek. A fesztiválok azonban nem csak az újdonságoknak, hanem sajnos az „ügyeskedők” számára is kiváló terepet nyújtanak: az idei debreceni Campuson például kisebb fennakadást okoztak a hamis jegyek, amelyek ránézésre tökéletes másolatai voltak az eredetieknek, viszont a szabad szemmel nem látható egyéb azonosító jelek és a rendszerbe nem illő sorszámok elárulták őket.

Korábbi bejegyzésemben már volt szó a fesztiválokon egyre jellemzőbb készpénz nélküli fizetési eszközökről. Most, hogy a Sziget is véget ért, tekintsük át néhány hazai zenei rendezvény ez irányú tapasztalatait!

Június végén a bulizni vágyók a soproni VOLT felé vették az irányt. Kíváncsian vártam a visszhangokat, mivel ez volt a Fesztiválkártya első nagy próbatétele kizárólagos fizetési eszközként. A résztvevők többsége pozitívumként értékelte a Metapay rendszert: nagy előnynek tartották a gyorsaságot és a lerövidült kiszolgálási időt, ugyanakkor többen azt nehezményezték, hogy többet költöttek, mert nem tudták úgy nyomon követni az egyenlegüket, mintha a farzsebükből húznák elő a pénztárcájukat. A pultosok szintén támogatták az új rendszert, bár ezzel csökken a hajlandóság a borravaló adására – jóllehet a lehetőség ez esetben is adott, csak kicsit körülményesebb. A kártya feltöltése gyors és egyszerű volt, azonban a fennmaradó összeg visszaigénylése már komolyabb sorban állással járt. Ugyancsak előny, hogy ez a fizetési mód a szervezőknek is segít jobban felmérni a fogyasztói szokásokat.

A VOLT-ot a Balaton Sound követte júliusban, ahol ugyancsak sikerrel szerepelt a Fesztiválkártya: a tranzakciók gyorsak, a terminálok strapabíróak, a látogatók elégedettek voltak. Aki még ezt a kis kártyát sem akarta magával vinni, annak lehetősége volt mindezt egy óra formájában megtenni, csakúgy, mint a VOLT esetén.

Pár nappal a Balaton Sound után az EFOTT várta a látogatókat, immáron TakarékPont PayPass kártyákkal és karórákkal. Kedvezményekkel buzdították a fiatalokat a rendszer használatára: olcsóbban juthatott a jegyhez az, aki már meglévő PayPass karórájával vette meg azt. Ezt a módszert az EFOTT-tal szinte egy időben megrendezett Hegyalja fesztivál is alkalmazta, ugyanis PayPass fizetés esetén 5% kedvezményben részesült a vásárló. A Metapay rendszerrel ellentétben a PayPass kártyát csak 500 Ft letét ellenében igényelhették a fesztiválozók, amit a buli végén visszakaptak.

A sorban a Metapay rendszert használó Sziget következett, amely a látogatók száma miatt mindenképp nagyobb volument képvisel. A többség véleménye megegyezett a már említettekkel, sarkalatos kérdésként viszont ez esetben is felmerült a pénzvisszaváltás lehetősége és módja. A tájékoztatók kihelyezése ellenére sokan nem foglalkoztak a visszaváltással, és csak később szembesültek azzal, hogy a kártyán maradt összeget már nem tudják a továbbiakban használni. A „tudatlanokon” kívül azonban voltak olyanok is, akik egyszerűen csak nem akartak bajlódni a sorban állással, így veszni hagyták a maradék összeget. A rendszert ellenzők meg vannak róla győződve, hogy ezzel is csak a fesztiválozók zsebeibe nyúlnak bele, a Metapay bevételének viszont nem túl jelentős részét teszik ki ezek a tételek.

Úgy tűnik, a kizárólagos Fesztiválkártya-fizetés és az opcióként megjelenő PayPass fizetés megállta a helyét a fenti rendezvényeken, így mostmár például az is biztos, hogy jövőre is találkozhatunk a Metapay Fesztiválkártyával a Balaton Soundon, a VOLT-on és a Szigeten – és lehet, hogy más rendezvényeken is?

Fotó: www.sziget.hu

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása