Novemberben részt vettem egy csomagolás- és jelöléstechnika témájú kerekasztal-beszélgetésen a Progresszív Magazin STR oldalak szervezésében. A szakmai fórumon olyan kérdéseket jártunk körül az ágazat képviselőivel, hogy például milyen a szektor helyzete, mik az újdonságok és milyen irányban haladunk? Egy posztban természetesen lehetetlen összefoglalni minden információt, amely ezen a jó hangulatú, átfogó eszmecserén elhangzott, de megkísérlek néhány érdekességet kiemelni - a blog témájából fakadóan a jelöléstechnikára koncentrálva.

Bár Magyarország még messze nem tart ott, mint Japán, ahol a csomagolásoknak már mintegy 90 százalékán megtalálható a QR-kód, itthon is egyre több terméken jelenik meg ez a szimbólum, így nem meglepő, hogy az STR reggelin is felvetődött ez a kérdés. A GS1 képviselője megosztotta velünk, hogy egyre több gyártó fordul hozzájuk a kétdimenziós kódok kapcsán, s a szervezet többek között ezért is szabványosította és emelte be szabványrendszerébe a QR-kód és a kétdimenziós DataMatrix egy-egy jelképtípusát.

Természetesen ezen a fórumon is szóba került a már-már örökzöldnek számító, nyolcvanas évektől zajló „vonalkód vs. RFID” vita. Ezzel kapcsolatban az az álláspontom, hogy a választásnál felmerülő sok szempont közül az egyik - igen fontos - a költségvonzat, amely tekintetében jobban áll a vonalkód. A költségek jelentőségének illusztrálásaként az egyik személyes tapasztalatomat szeretném megemlíteni, amely ugyan nem a csomagolás témakörhöz kötődik, mindenképp elgondolkodtató lehet. Idén több európai nagyváros földalatti tömegközlekedésének vonaljegyrendszerét is szemügyre vettem: Moszkvában például RFID alapú jegyeket használnak, ugyanakkor Barcelonában, Berlinben, Budapesten, Prágában, Stuttgartban, Szófiában, de még a monacói vasúthálózaton is az előállítási költségek szempontjából olcsóbbnak számító papíralapú jegyeket!

A beszélgetés résztvevői kiemelték a nyomonkövethetőség fontosságát - melyben ugyancsak kulcsszerepe van a jelöléstechnikának -, például az élelmiszeriparban vagy az egészségügyi szektorban.

Aki jobban el szeretne mélyülni a témában, ide kattintva érheti el a szakmai rendezvényről készült részletes riportot, illetve képes beszámoló formájában elolvashatja a Progresszív Magazin 2011. decemberi számában.

Végezetül pedig szeretnék boldog új évet kívánni minden kedves Olvasómnak!

Fotó: www.fluffylinks.com

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása