Az idei Sziget is elmúlt, ami nemcsak abból a szempontból szomorú, hogy most sem jutottam ki a rendezvényre, de a fesztiválszezon vége egyben az ősz kezdetét is erősen jelzi már. Öröm az ürümben, viszont, hogy nem észrevehetetlenül telt el ez az időszak, ugyanis úgy néz ki újabb innováció ütötte fel a fejét a zenei rendezvényeken. A készpénzes fizetés helyett az az RFID alapú ún. Metapay rendszer először ugyan a Balaton Soundon debütált, de az igazi tesztelése a Szigeten következett be. Az elgondolás lényege a készpénzes forgalom kiküszöbölése – ami valljuk be igen hasznos dolog lehet olyan esetekben, ahol a számolást erősen gátolja a bevitt alkohol mennyiség.  Tehát a zsibbasztó gondolkozás helyett csak fogunk egy előzetesen pénzzel feltöltött, bankkártya méretű RFID chipet tartalmazó kártyát, majd a terminálhoz illesztjük, ami tulajdonképpen ezzel az egy mozdulatunkkal automatikusan leemeli a sörök árát. Tehát a technológiával majdnem hogy az „I robot” című filmbe is képzelhetnénk magunkat, éppenséggel csak a terminál nem köszöni még meg a fizetést névre szólóan, mint ahogy Will Smith esetében.

„Fizetéstanilag” egyébként ezt leszámítva nem látok sok különbséget a mai chipkártyás, valamint a bankkártyás fizetéssel szemben. Az előny mindössze annyi, hogy az eladónak nem kell idegesen húzogatnia a mágnescsíkos kártyát a gépen, ergo nem tesszük ki azt „erőszaknak”, nem sérül meg a széle, nem hajlik meg 90 fokban stb…

Tehát összességében a Metapay egy jövőbemutató technológia, azonban van a rendszernek néhány gyengébb pontja, ami a biztonságot illeti, az esetleges visszaélés pedig a felhasználó kedvét szegheti. Amennyiben viszont a bankok  vállalják az ügyfelek kárpótlását, a felhasználók továbbra is kényelmesnek érzik és bátran igénybe veszik majd a szolgáltatást.

(Fotó:index.hu)

 

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása