Austinban (Texas) az idei South by Southwest Interactive (SXSW) techfesztivál legnagyobb durranása sokak meglepetésére a vonalkódos „Stickybits” volt. Ha lehet adni az ottani fejlesztő guruk és véleményvezérek szavára – márpedig érdemes, mert pl. a Facebook és a Twitter sikerét jóelőre borítékolták -, a mobiltelefonos alkalmazásból hatalmas hype lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotó: ryanspoon.com)

A fejlesztés lényege a kiterjesztett valóság („augmented reality”, AR), amikor a valóságos tárgyakhoz digitális tartalmakat, képet, linket, video és audio formátumot illesztünk. A Stickybits esetében az ingyenes iPhone/Android alkalmazással felvértezve bármihez tartalmat illeszthetünk, aminek már van vonalkódja, a Ferraritól a kedvenc joghurtig.

A tartalom pedig a szerelmes üzenettől a joghurtot véleményező fogyasztói kritikáig szintén sokminden lehet. Maguk a fejlesztők is mintha úgy lennének vele, mint egyszeri ember az alternatív gyógymódokkal: nem tudni, hogy ez tényleg mindenre jó vagy semmire sem (itt várják az ötleteket!) A szívbe vésett „Józsi + Kati” vagy a graffitik helyett még korai lenne vonalkód borította falakat várni, de érdekes kis alkalmazásról van szó. Szórakoztató lesz magán fülszövegeket olvasni a hivatalos mellett, de a kutya nyakörvére is egyszerűbb lesz ráírni a gazda nevét és elérhetőségeit. Meg odavésni virtuálisan a fogkefére, hogy I LOVE U. 

 

 

 

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása