Korábbi POS témájú bejegyzésemben már érintettem a nyomtatók, pontosabban a nyomtatórendszerek fiskalizálását, amely gyakorlatilag az adóhivatal által történő engedélyezést jelenti.

A POS-nyomtatók forgalmának kb. 90%-át teszik ki a fiskalizált berendezések, érdemes tehát hosszabban is foglalkoznunk ezzel a témakörrel. A maradék 10%-ot a regisztráció nélküli nyomtatók alkotják - ilyen eszközöket használnak például a korábbi posztban is említett konyhai applikációkban, vagy a szállodákban a voucherek nyomtatására.

Először is nézzük, hogy miért is van szükség a nyomtatók fiskalizálására?

A regisztrált rendszerek segítségével, a kibocsátott nyugtákon keresztül az állam nyomon tudja követni a cégek értékesítését, s így ellenőrizhetővé válnak az adóbevételek. Magyarországon a kiskereskedelmi forgalomban kötelező a fiskalizált berendezések használata, s ez így van például Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban, Olaszországban, Szerbiában, Koszovóban és Albániában is.

De például Szlovénia, Csehország, Németország, Anglia és Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, ahol nem kell engedélyezett eszközöket alkalmazni – bár 2012. január 1-jétől északi szomszédunknál is fiskálisan kell majd végezni az értékesítéseket.

A fiskális rendszereknek három típusát különböztetjük meg az alapján, hogy a nyomtatás adatai hogyan tárolódnak, és hogyan jutnak el az adóhivatalhoz:

1.    A például Romániában is alkalmazott rendszer esetén 2 példányban történik a nyomtatás: a nyugta egyik példányát a vevő kapja meg, a másik egy tekercsre kerül. A kereskedelmi egységeknek bizonyos ideig meg kell őrizniük ezeket a papírhengereket - gondoljunk bele, hogy egy nagy forgalmú áruházlánc esetén ez mekkora mennyiséget jelenthet! A körülményes tároláson túl további hátrány, hogy a papír sérülékeny, valamint nem automatizálható az adatok visszakeresése.

2.    A második típusnál a nyomtatóban van egy telefonos egység, amely az adatokat azonnal továbbítja az adóhivatalhoz. A nyomtatás kezelése és az adatközvetítés GPRS kapcsolaton keresztül történik. További előny, hogy az adatok kevésbé sérülhetnek. A működő rendszerek közül ez a legfejlettebb, s ilyet használnak például Szerbiában is.

A Magyarországon is alkalmazott 3. típust, a fekete kártyás rendszert a következő posztomban mutatom majd be.

(Fotó: http://htoh.wordpress.com/  Image Courtesy: kent.police.uk)

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása