Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, ha a tűzoltó szakmáról elsőként nem a vonalkódok, a papírmunka és a raktározás jut először eszembe, de egy érdekes esettanulmány rávilágított arra, hogy ha valahol, a tűzoltóságnál különösen komoly szerepe van az utóbbiaknak. Nemcsak egy természeti katasztrófa idézhet elő ugyanis káoszt, de az is, ha a szükséges, több ezer darabszámot kitevő berendezés-állomány nincs megfelelően nyilvántartva.

Mint ahogy azt a német település, Osterholz példája is mutatja – ahol a dolgozóknak 800 oxigénpalackkal és kb. 5200 tömlővel kellett megbirkózniuk – a tűzoltók szakmája valóban igazán embert próbáló feladat. Legalábbis azokon a helyeken, ahol még nem vonalkódos rendszerrel dolgoznak. Az osterholzi állomáson sem volt ez másként. Esetükben a kétdimenziós, ún. QR kód tűnt befutónak, hiszen a tűzoltó eszközök alakja és felszíne rendszerint rendkívül kis méretet biztosít a kódok elhelyezésére. A másik fő kérdés a vonalkódnyomtató volt, hiszen ezek az eszközök nemcsak alakjukat tekintve speciálisak, de tisztításuk is különleges módszerekkel történik, így fontos volt, hogy a nyomtató mennyire tartós és ellenálló címkéket tud előállítani. A tűzoltóság egyébként végül a Citizen nyomtatóit választotta).

Tehát a rendszer kialakításával az állomás nemcsak egyszerűbb megoldást, de rengeteg időt is nyert, ami valljuk be, adott helyzetben egy tűzoltóság esetében rendkívül nagy jelentőségű is lehet. Tehát vonalkódot minden tűzoltó tömlőre!

Fotó: www. vgfszaklap.hu

 

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása