Futurisztikusnak tűnik ugyan de már nem az. Ma már azt, hogy van-e otthon tej akár a fotelben ülve is meg tudom állapítani, és most nem a röntgenlátásról beszélek.

Ugyanis számtalan olyan vonalkódleolvasóval működő kütyü van forgalomban, amivel az otthoni „raktárkészleteinket” rendbe tehetjük. Ez elsőre talán nem hangzik túl hasznosnak, de azért van benne némi logika. Különösen, ha gyűjtőmániások vagyunk és százával sorakoznak a DVD-k, vagy a képregények otthon, vagy ha a polc szakadásig van könyvekkel. Pláne, ha ezeket előszeretettel adjuk kölcsön, aztán csak évek múlva kezdünk el gondolkodni azon vajon ki is volt az, akinél nagy becsben tartott sorozatunk valamelyik darabja landolhatott.

A vonalkód előnyeit – amellyel legtöbbször minden terméket ellátnak – tehát nemcsak a boltban, de akár otthon is ki lehet aknázni. Ezek a szkennerrel működő kis műszerek rendszerint nagyon kicsik, elférnek akár egy kulcscsomón, ám hardvert és szoftvert egyaránt magukban foglalnak. A „házi leltározó készülékhez” sokszor előre gyártott vonalkód matricákat is adnak a csomagban.

A házi leolvasók néhány felhasználási területe:

·        Kategorizálhatjuk a konyhai alapanyagainkat, lekövethetjük, miből fogytunk ki éppen, majd automatikusan bevásárló listát is összeállíthatunk

·        Borospincék készletezése

·        Média gyűjtemények (DVD, lemez, CD) adatbázisának létrehozása, automatikus kezelése

·        Könyvek, képregények listázása

(Fotó. www.barcode.com)

 

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása