A május elején megrendezett IV. Budapesti Pálinkafesztivál újra ráirányította a figyelmet az új típusú készpénz nélküli fizetési módokra, nem is beszélve az előttünk álló nyári fesztiválszezon kapcsán megjelent híradásokról. Sőt, van aki egyenesen „az érintés nélküli fizetés évének” nevezi 2011-et Magyarországon. Fesztiválszezonon innen, pálinkaünnepen túl tehát mindenképp érdemes foglalkoznunk az egyre népszerűbb és itthon is terjedő készpénzkiváltó NFC alapú fizetési megoldásokkal.

A pálinkafesztiválon is alkalmazott PayPass alapja a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként létrejött Near Field Communication (NFC), amely biztonságos vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatósugáron belül. A MasterCard által 2002-ben bevezetett érintés nélküli fizetési technológia kis összegű (Magyarországon jelenleg bruttó 5000 Ft alatti) vásárlások esetén használható, nagy előnye a kényelem, egyszerűség és gyorsaság - általában akkor fizethetünk így, ha egyébként készpénzt használnánk. Van, aki azért szereti, mert nem kell átnyújtani senkinek a fizető eszközt, a gasztrofesztiválokon pedig az érintés nélküli technológiából fakadó higiénikusság miatt lehet népszerű.

A Pay Pass kártyákon található mágnescsík és chip is, így 5000 Ft feletti összeg esetén is tudunk velük vásárolni, ekkor azonban terminálon lehúzva, mintha egy hagyományos bankkártyát használnánk - ezen tulajdonsága miatt nem Pay Pass elfogadó helyen is fizethetünk vele.

A tavalyi Sziget kapcsán már írtam az RFID alapú készpénzkímélő megoldások egyik típusáról, a 2010-es fesztiválon alkalmazott Metapay rendszerről, amelynek továbbfejlesztését ígérik a szervezők idénre. A Sziget kártyát a látogatók díjmentesen kapják majd a bejáratnál, s a fesztivál több pontján feltölthetik készpénzzel vagy bankkártyával.  A kártyán maradt pénz a buli végén visszaváltható.

További újdonság lesz az idei Szigeten, hogy a Vodafone Magyarország a hazai piacon elsőként éles környezetben teszteli a mobilfizetés következő generációs szolgáltatását, az NFC-t. Ehhez egy terminálra, illetve egy NFC chippel ellátott mobiltelefonra lesz szükség, amellyel ugyancsak egy érintéssel fizethetünk majd.

Ugyanakkor az ilyen típusú, érintés nélküli készpénzkiváltó fizetési módokban rejlő lehetőségek nem csupán rendezvényeken használhatók ki, hanem pl. mozikban, gyorséttermekben is, de könnyen el tudom képzelni azt is, hogy néhány év múlva a gyerekeim már prepaid típusú pay pass eszközökkel fognak fizetni az iskolai büfében. Ezekre a szülő rá tud tölteni egy meghatározott összeget, amely ráadásul nem is készpénzben lesz a gyereknél, s ha például egy chipes óra formájában viszi magával, kisebb eséllyel hagyja majd el, mint a pénztárcáját.

Az előttünk álló nyári fesztiválszezonnál maradva mindenesetre kíváncsian várom, hogy ezek a rendszerek hogyan vizsgáznak majd élesben - főként azért, mert az alkalmazásukkal kapcsolatban már negatív tapasztalatok is vannak, pl. az idei spanyol Primavera Sound fesztivál kártyás rendszere esetén.

Fotó: www.kikotoonline.hu

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása