Érdekes, és egyben testhez álló ajándékot kaptam a minap egy kedves ismerősömtől. Egy bort, ami már önmagában is kiváló meglepetés lenne, hiszen egy villányi Portugieserről van szó - de ez az üveg különlegesebb, mint a többi, ugyanis felfedeztem a hátcímkéjén egy QR-kódot, melyet gyorsan le is olvastam. A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet honlapjának egyik oldalán találtam magam, amely részletes információkkal szolgált a palack tartalmáról. Az általános ismertetőn túl a szakavatottak is találhatnak itt kedvükre valót, hiszen a pdf formátumban letölthető bor-infó teljes képet ad a nedűről a termő talaj szerkezetén át a kóstolási jegyzetig.

A hazai pincészetek közül elsőként a Vylyan alkalmazza ezt a kétdimenziós kódot: az első hírnök a Macska névre keresztelt 2010-es Villányi Portugieser, amely nevét az ördögszántotta hegy legendájának egyik alakjáról kapta. Az ötlet csak nálunk új keletű, hiszen már korábban megfogalmazta egy amerikai kritikus, a borírók elitjébe tartozó Matt Kramer: véleménye szerint egy 21. századi bornak rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott címkével. A Vylyan megfogadta a tanácsot, és termékét az egyre változatosabb felületeken és formákban felbukkanó kóddal tette különlegessé.

A Vylyan nem kíván itt megállni, a továbbiakban tervezi, hogy bővíti a mobilkódok felhasználásának területét. Remélem, a közeljövőben még kreatívabb formában használják majd ki a QR-kódokban rejlő lehetőségeket, ahogyan azt világszerte egyre több cég teszi promóciója részeként.

Fotó: www.vylyan.hu, www.elelmiszer.hu

komment

Címkék: címke bor qr

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása