Érdekes felfedezést tettem a napokban a kétdimenziós vonalkódok terén. A QR kódról, a Han Xin Code-ról, de még a mostanában bejött Microsoft Tag-ról is hallottam már, ám eddig semmilyen információm nem volt a BeeTagg Code névre hallgató mobilra kifejlesztett nem standard 2D-s kódról. Csak úgy, mint a Microsoft Tag – a redmondi óriáscég egyedi vonalkód-leolvasó programja és technológiája – a BeeTagg kódgenerálója is a cég hivatalos oldaláról érhető el, illetve innen tölthető le az egyébként más 2D-s kódokat is értelmező leolvasó alkalmazás. Funkcionalitásában hasonlít más kétdimenziós vonalkódhoz, de használatát kimondottan olyan területekre ajánlják, ahol a biztonság különösen nagy hangsúlyt kap. Ilyenek például a szavazások, a különböző felmérések, vagy a jegykezelések. Ezen kívül a program könnyedén lehetővé tesz bármilyen logó integrálását a kódba, ami marketing szempontból lehet érdekes. Egyéb különösebb előnyét nem igazán tapasztaltam az újdonságnak, főleg, hogy sok felhasználó nem szívesen fordít időt a mobil alkalmazások letöltésére. Ennek ellensúlyozására amúgy számos mobiltelefon már ún. pre-loaded QR kód leolvasót tartalmaz, amivel azonban ez a speciális BeeTagg például nem olvasható.

Érdekes egyébként, hogy mostanában egyre több a BeeTagghoz hasonló vonalkódos alkalmazásról hallani, amelyek nem a hagyományos értelemben vett vonalkódok, hanem egyfajta „mintás kódba” bújtatott marketing eszközök. Ezekkel az eszközökkel a probléma az, hogy működtetésükhöz minden esetben létre kell hozni egy teljes rendszert, saját leolvasóval, ám ennek fejében rendszerint alacsony igénybevételt és alacsony keresletet kapunk. Gondoljunk bele, még az ISO szabványos kódoknak – úgy, mint a QR kódnak, vagy a Databarnak – is évekbe telt, hogy széles körben elterjedjen és elfogadott eszközzé váljon.

Véleményem szerint tehát a BeeTagg is bár kétség kívül érdekes újdonság a piacon, ám például a QR kóddal ő sem fog egy ringbe szállni. Legalábbis rövidtávon biztosan nem.

(Fotó: www.seeingwithsound.com)

 

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása