Lassan vége az októbernek, és sajnos nem csak a hideg őszi idő köszöntött be tartósan, de az influenzaszezon is újra itt kopogtat. Így - akármennyire is nem szeretem - lassan újra közelebbi kapcsolatba kerülök majd egy injekciós tűvel az oltás során.

Már ezen a blogon is írtam arról, hogy az automatikus azonosítás technológia miként támogathatja az egészségügyet. Az idei oltási idény kezdete előtt most nézzünk egy újabb, témába vágó példát a vonalkód orvosi alkalmazására!

A Medisafe 1 Technologies különleges fecskendő zárszerkezete csak ellenőrzést követően teszi lehetővé a gyógyszer beadását. Az eszköz vonalkódos rendszert alkalmaz annak elektronikus megerősítésére, hogy a fecskendőben az adott beteg számára előírt orvosság van, a megfelelő adagban.

Egyértelmű, hogy a vonalkódok képének, így a nyomtatási minőségnek az egészségügyben is kiemelkedő a szerepe, hiszen ezen a területen egy hiba akár emberi életbe is kerülhet.  Ezért - szó szerint - létfontosságú lehet egy precíz, megbízható vonalkódnyomtató alkalmazása. A magas minőségi követelmények az itt alkalmazott címkékre és karszalagokra is vonatkoznak, hiszen ezeknek az anyagoknak tartósnak, vagy akár vízállónak is kell lenniük, és hőmérséklettől függetlenül olvashatónak kell maradniuk - gondoljunk csak a hűtésre.

Mivel a jövőben a várható élettartam emelkedésével vélhetően szükségessé válik majd az egészségügy hatékonyságának növelése - a biztonsági szint megőrzésével, de inkább javításával -, én személy szerint arra számítok, hogy a vonalkód-alapú technológiák még inkább el fognak terjedni ezen a területen is.

Gyanítom, az injekció nem kevésbé fáj egy ilyen fecskendővel, de abban legalább biztosak lehetünk, hogy a megfelelő szert kapjuk a segítségével. Ha ezzel az eszközzel oltanának be, még azt sem tartom kizártnak, hogy - szokásomtól eltérően - közelebbről szemügyre venném.

Fotó: barcode.com

vonalkod.blog.hu
süti beállítások módosítása